UDT: standhouders en sprekers

This page in English

Van de UDT website:

Er nemen ruim zeventig bedrijven als standhouder deel aan de UDT 2020. Andere bedrijven zijn betrokken door deelname in de organisatie of via sprekers bij de conferentie. De meest opvallende namen:

BAE Systems

Het Britse BAE Systems is de grootste wapenproducent van Europa. Het bedrijf is een belangrijke exporteur van wapens naar Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, die deze onder meer in de gruwelijke oorlog in Jemen inzetten. De Typhoon- en Tornado-gevechtsvliegtuigen werden bijvoorbeeld veelvuldig gebruikt bij verwoestende luchtaanvallen op het land. De Britse regering werkt onderzoeken naar corruptie rond deals met Saoedi-Arabië aan alle kanten tegen. BAE is ook betrokken bij Amerikaanse, Britse en Franse kernwapens.

Damen Schelde Naval Shipbuilding

De Nederlandse scheepsbouwer Damen is grootleverancier van schepen voor grensbewaking, bijvoorbeeld naar veel landen rond de Middellandse Zee (Albanië, Portugal, Libië, Marokko, Tunesië, Turkije). De Libische kustwacht zette schepen van Damen in bij gewelddadig optreden tegen migranten- en reddingsschepen. Schepen komen daarnaast terecht bij landen in oorlog of met binnenlandse conflicten en bij mensenrechtenschenders, zoals Indonesië en Marokko. Ook Damen wordt geplaagd door corruptiebeschuldigingen.

Hensoldt

Het Duitse Hensoldt is de verzelfstandigde grensbewakingsdivisie van de Paneuropese wapengigant Airbus. Het speelt een belangrijke rol in grensexternaliseringsinspanningen van de EU. Het bedrijf verkocht grote aantallen radar voor grens- en kustsurveillance aan landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De Duitse regering doneerde Hensoldt radar en ander grensbewakingsmaterieel aan Tunesië, om vluchtelingen te kunnen stoppen voordat ze Europa bereiken. Hensoldt verzorgde ook trainingen in het gebruik van dit materieel voor Tunesische veiligheidstroepen.

Leonardo

Het grote Italiaanse wapenbedrijf Leonardo is vertegenwoordigd in het organiserend comité van de UDT 2020 via Jack Green, ‘Head of Campaigns, Naval Programmes’ bij de Britse vestiging. Het bedrijf levert veel helikopters en drones voor grensbewaking, die bijvoorbeeld ingezet zijn tijdens Frontex-operaties. Er staan daarnaast vele controversiële landen op de klantenlijst, waaronder Tsjaad, Egypte, Israël, Saoedi-Arabië, Turkije, Turkmenistan en de Verenigde Arabische Emiraten. Leonardo is betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe Franse kernwapens.

Lockheed Martin

Het Amerikaanse Lockheed Martin is het grootste wapenbedrijf ter wereld. Het is de hoofdaannemer voor het nieuwe gevechtsvliegtuig F35 (Joint Strike Fighter), die ook geschikt wordt gemaakt voor kernwapengebruik. Lockheed Martin is daarnaast betrokken bij Amerikaanse en Britse kernwapens en bij de ontwikkeling van autonome wapensystemen. Het bedrijf heeft vele controversiële klanten, zoals Saoedi-Arabië, Turkije, Egypte en Israël. Vliegtuigen van Lockheed Martin worden gebruikt voor surveillancevluchten boven de Amerikaans-Mexicaanse grens.

Naval Group

De Franse Naval Group, tot voor kort bekend als DCNS, is voor 35% in handen van wapenbedrijf Thales en voor de rest eigendom van de Franse staat. De Franse kernwapenmacht gebruikt schepen van de Naval Group. Het bedrijf leverde daarnaast recent fregatten aan dubieuze klanten als Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten. Naval Group produceert ook onderwaterwapens (torpedo’s) en drones voor marines. Net als veel andere wapenproducenten heeft het een historie van corruptieaantijgingen.

Northrop Grumman

Het Amerikaanse Northrop Grumman behoort tot de grootste wapenbedrijven ter wereld. Het produceert onder meer gevechts- en surveillancevliegtuigen, drones, radarsystemen en satellieten voor security-doeleinden. Northrop leverde wapens aan Saoedi-Arabië, Israël, Turkije en Colombia. In dat laatste land was het ook actief betrokken bij de controversiële door de VS geïnitieerde War on Drugs. Het bedrijf maakt ook intercontinentale ballistische raketten voor het Amerikaanse kernwapenarsenaal.

Rafael

Het Israëlische wapenbedrijf Rafael begon in 1948 als het nationale Defensielaboratorium, een onderdeel van het Ministerie van Defensie. Hoewel verzelfstandigd is het nog altijd in handen van de Israëlische staat. Rafael is een belangrijke partner van de Israëlische krijgsmacht in het ontwikkelen en produceren van wapens. Het bedrijf maakt onder meer raketten en drones. Het is ook de producent van het peperdure Iron Dome raketverdedigingssysteem dat, ondanks allerlei technische tekortkomingen, Israël de mogelijkheid biedt Palestijns verzet te negeren, de gewelddadige onderdrukking van de Palestijnen te continueren en zich niet in te spannen voor diplomatieke oplossingen.

Raytheon

Het Amerikaanse Raytheon behoort tot de tien grootste wapenbedrijven ter wereld. Raytheon produceert vooral raketten. Saoedi-Arabië, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten zijn belangrijke afnemers. Raytheon exporteerde de afgelopen jaren daarnaast wapens naar vele andere controversiële bestemmingen, waaronder Bahrein, Colombia, Egypte, de Filipijnen en de regelmatig met elkaar op voet van oorlog staande kernwapenburen India en Pakistan. Het bedrijf is ook betrokken bij Amerikaanse kernwapens.

Safran

Safran is een groot Frans wapenbedrijf dat zich vooral richt op militaire luchtvaart. Het is een producent van diverse drones, met name voor de Franse krijgsmacht, die ze bijvoorbeeld in Afghanistan, Kosovo en Libanon inzette. Safran leverde de afgelopen jaren onder meer wapens aan Egypte en Turkije. Het bedrijf verdiende via de inmiddels verkochte dochter Morpho stevig aan grenscontrole dmv biometrische identificatie, ook via EU-onderzoekssubsidies. Safran is betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe Franse kernraketten.

Thales

Het Frans-Nederlandse Thales is één van de grootste wapenbedrijven van Europa. Het produceert radar voor talloze schepen, waaronder patrouilleschepen voor grensbewaking, diverse wapensystemen en is betrokken bij Franse kernwapens. Het exporteerde de afgelopen jaren naar landen in oorlog, repressieve regimes en mensenrechtenschenders, zoals Egypte, Saoedi-Arabië, Thailand, Qatar, Chili, Indonesië en Turkmenistan. Door de recente overname van Gemalto is het een grote speler op de markt voor elektronische en biometrische identificatie geworden.

ThyssenKrupp Marine Systems

ThyssenKrupp Marine Systems is een Duitse producent van fregatten, korvetten en onderzeeërs. Eén van de meest controversiële deals van het bedrijf was de levering van voor kernwapengebruik geschikte Dolphin-onderzeeboten aan de Israëlische marine. Ook Egypte kocht de afgelopen jaren een aantal onderzeeboten bij ThyssenKrupp. De Duitse marine zette fregatten van Howaldtswerke-Deutsche Werft, een onderdeel van ThyssenKrupp, in bij Operatie Sophia, de militaire EU-missie om migratie vanuit Libië richting Europa tegen te houden.

TNO

Het Nederlandse onderzoeksinstituut TNO heeft een stevige poot ‘defensie en veiligheid’. TNO is één van de grootste ontvangers van Europese subsidies voor onderzoek en ontwikkeling op het gebied van grensbewaking. Niet geheel toevallig is het ook een belangrijke lobbyist voor het instellen van deze subsidies en breder voor EU-financiering voor militaire programma’s. Dr. Peter Beerens, die zich als wetenschapper bij TNO vooral met sonar bezighoudt, is één van de voorzitters van de conferentie bij de UDT 2020.

Samenstelling: Stop Wapenhandel